dilluns, 22 d’abril del 2019

Abans ningú deia t'estimo





“Abans ningú deia t’estimo aplega les veus de quatre noies i un noi que narren la dura, intensa, desconcertant i emotiva experiència de veure com els seus pares són empresonats per motius polítics”.









Me l’he llegit d’una tirada, en poques hores! I va ja per la 7a edició. He hagut de fer la lectura amb els ulls plens de llàgrimes perquè endinsar-te en la seva lectura et trenca el cor. Es tracta del testimoni del fill del Jordi Sànchez, l’Oriol, de les filles del Joaquim Forn, la Beta i l’Anna, i de les filles del Jordi Turull, la Laura i la Marta. Expliquen des del cor com han viscut cadascun d’ells els moments tensos i plens d’incerteses que han dut als seus pares a la presó. Expliquen també com s’han fet forts els llaços dels qui han quedat a casa per tal de portar la situació amb la dignitat que ho estan fent. Expliquen el que suposa en cada cas els viatges d’anada a Madrid, l’entrada a la presó amb els seus protocols, el parlar a través d’un vidre amb els seus pares, els vis a vis, el comiat i els viatges de tornada.
Expliquen moltes coses, molts moments, moltes sensacions, frustracions i esperances, moments de ràbia, moments d’orgull, tota classe de sentiments que com molt bé diuen ells és difícil d’entendre realment si no s’ha viscut una experiència com aquesta. Per això tots ells es senten tant units i s’entenen tant bé, perquè entre ells poden parlar de coses que als altres joves de la seva edat no els hi passa i no en poden parlar, per molts amics que tinguin i molt suport que els hi puguin donar.
És molt bonic intentar comprendre les diferents posicions que tenen cadascú d’ells perquè tots ho viuen de diferent manera, inclús els qui són germans. Cadascú té la seva pròpia personalitat i la seva manera d’afrontar la situació i les circumstàncies que els envolten, però és un clam sincer a l’orgull que senten pels seus pares, per les seves famílies en general, a la injustícia que han sofert i que pateixen encara i que són conscients que no saben quan llarga serà.
Aborden moltes situacions, les seves personals, la dels avis i avies que han de veure als fills a la presó, la dels fills petits que ni entenen gaire que està passant, la de la gent que la mala consciència els fa canviar de vorera quan se’ls creuen pel carrer, la de la gent que els envolta i que han anat entenent el seu neguit, la dels amics incondicionals que estan al seu costat, la del que els ha fet créixer tot plegat i la de la força de les abraçades que no sabem valorar fins que ens trobem que no les podem fer.

Abans ningú deia “t’estimo” i ara ho diem molt sovint, no només quan anem a veure el pare, sinó quan som per casa. Cada cop que l’anem a veure, en el moment d’acomiadar-nos ens diu que potser serà l’última visita. Però ell sap que no és cert. El comiat és el moment més dur. Els familiars es queden a la sala i s’emporten al presoner. Llavors es fa un silenci. Ningú gosa tornar a dir res. Potser els que ens quedem ens fem una abraçada. Llavors s’obre la porta, passes per passadissos, tornes a creuar el pati, reculls les coses que has deixat a la taquilla i ja tornes a ser fora.” Oriol Sànchez.

4 comentaris:

  1. Jo també el vaig llegir (al mes d'agost, quan feia poc que estava publicat) pràcticament d'una tirada.
    Com sabem, els presos i les preses pateixen manca de llibertat. I els seus familiars, en aquest cas els joves, pateixen altres problemes molt importants.

    ResponElimina
  2. Que trist, tot plegat... no m'estranyen gens les teves llàgrimes als ulls.

    ResponElimina
  3. Suposo que per aquests nois i noies és una sort poder compartir les seves vivències encara que siguin tristes, segur que aquesta situació ha enfortit la seva amistat i això els ajuda a passar aquest mal tràngol...Jo no l'he llegit, però entenc que provoqui tantes emocions!
    Bon vespre, Laura.

    ResponElimina
  4. Hello Everybody,
    My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    ResponElimina