dimecres, 17 de febrer del 2010

Lo "Ranxo"

Ahir era el Ranxo de Ponts, i el de Gualter, és clar. Festa tipica de uns pocs pobles d'aquella part de la comarca i que consisteix en l'elboració d'una mena d'escudella catalana feta en mig del carrer, el dimarts de carnaval, com a gran àpat abans d'endinsar-se en la Quaresma.


Una renglera de seixanta calderes d’aram, algunes propietat de l’ajuntament i altres cedides per cases i masies del municipi, es posen al foc a les 6 del matí. Amb elles s’elaboren al voltant de 7000 racions de la suculenta escudella que, un cop tastada per les autoritats es reparteix a locals i visitants del poble .

Sembla que hi diversos orígens que expliquen aquesta festa tradicional tot i que no hi ha documents que guardin testimoni dels mateixos. Hi ha versions que es remunten a l’època medieval, com a treva entre atacants i atacats o com a festa per atansar el poder feudal al poble. Una altra versió ens parla d’una iniciativa d’un pontsicà que, havent fet molts diners, va organitzar un àpat per a oferir un plat calent a aquells necessitats. També diuen que ell mateix va agafar un tambor hi va sortir al carrer a demanar casa per casa els ingredients d’aquesta menja. D’aquí que encara ara es passa casa per casa a recollir el que cada família pot aportar per ficar a les calderes, acabant-se de completar els ingredients per part de l’Ajuntament.


A Gualter, bàsicament la festa es celebra de la mateixa manera, però la quantitat de calderes són només tres amb les que se serveixen unes 350 racions de ranxo. I per acompanyar una bona butifarra a la brasa.
Bon profit!!!

3 comentaris:

  1. Més amunt també en fan a molts llocs, dimarts de carnaval que val la pena!
    Enguany, però el temps no va acompanyar...
    Núria

    ResponElimina
  2. Tot ho remontem a l'època medieval!!! Què socorreguda és eixa explicació!!!

    ResponElimina