dijous, 1 de març de 2012

Lectures I


Puc donar fer del que costa despertar l’interès per la lectura en els nostres escolars.
Recordo quan els meus mestres van intentar crear en mi aquest hàbit i també va ser dur. Però l’oferta que hi havia en literatura infantil en aquella època és limitava als llibres de Los Cinco de la Enyd Blyton i alguna altra col·lecció per l’estil. Ara en canvi hi ha una oferta molt variada i atractiva que no ens hauria de fer patir tant en aquesta labor, però no és gens fàcil.
Jo m’he d’empassar també molta d’aquesta literatura que, tot i que em sembla bé per ells, a mi em resulta una mica banal. De totes maneres tracto de gratar bé i d’aprofitar sempre al màxim inclús d’això. La meva darrera lectura escolar ha estat El viatge del Nicolau. I hi vaig trobar uns fragments que em van agradar molt:

Un port és un indret gairebé màgic com un aeroport. Et fa somiar.
Un vaixell nou no és res per si mateix. Tan sols una enorme mola que flota amb un enorme motor [...] però els vaixells que jo veia al port de Dakar no tenien res de nous. Portaven totes les nafres, les petjades i les olors dels seus viatgers. [...] I de quins records, de quines imatges tenien al cap ple els homes que el tripulaven?
[...] Somiava... Somiar... és el que sé fer millor. La vida sovint és complicada. T’obliga a fer coses que no et vénen gaire de cara, d’anar a llocs on no desitjaries anar.
[...] Els meus somnis són més bonics que la mateixa vida. En els meus somnis jo no tinc mai mal de queixal, ni gana, ni fred. Parlo totes les llengües, sé pilotar avions i domar lleons. I si tinc problemes, són problemes que no té tothom. La meva liana es trenca i jo caic al riu on hi ha cocodrils, o bé un tauró arrenca d’una dentada el tub de l’aire del meu equip d’escafandrista. Això són els problemes que val la pena tenir perquè després et fan sentir més gran!"

El que em pregunto és si els menuts sabran trobar aquest fragment tant interessant com he trobat jo.

2 comentaris: