dimarts, 1 de maig del 2018

No és no, NO!


Sabem tots nosaltres el valor de les paraules. 
Sabem també els jocs que s’hi poden fer. 
Sabem de les diferents interpretacions que es poden donar.
Jo, com a mestra, m’esforço en que els meus alumnes utilitzin un llenguatge precís, que digui el que volen dir, que contesti el que se’ls hi pregunta, però això costa.
Si a més a més tenim present que el llenguatge és un cúmul de coses, a part de les paraules en sí, ja la qüestió es complica de forma exponencial: que si el moment personal en que un està, que si la situació, que si el llenguatge corporal, que si parlen tant els silencis com els sorolls….
Darrerament amb la judialització que té tot afegim més i nous valors a les paraules i ens veiem envoltats de lectures i interpretacions que poden portar a algú a la presó sense haver fet res (els nostres presos polítics) o rebaixar les penes molt considerablement a d’altres que han arruïnat la vida a algú (la manada).
L’eslògan que ha crescut per protestar contra els abusos sexuals i violacions és No és no. Però entre el no i el si, hi pot haver un silenci i on queden els silencis? El matís és important i l’eslògan hauria de ser:
Només el SI és SI

7 comentaris:

  1. Que trist que en ple segle 21 hàgim d'explicar aquestes coses. Tanta globalització ens fa més garrulos o què?

    ResponElimina
  2. No és no.
    Sí és sí.
    Violació és violació.

    ResponElimina
  3. Efectivament, i aquest nou clam s'està sentint cada vegada més, i és el que hem de fer servir. Perquè només Sí vol dir Sí. I la predisposició. I les ganes. I fins i tot si aquestes es passen en un moment determinat, deixa de ser un Sí i cal parar. I això és el que hem d'ensenyar a les generacions que pugen. Només un Sí consensuat és vàlid en les relacions.

    ResponElimina
  4. Tens raó, a més suposo que en algunes situacions , no deus ni tenir esma de dir que no...En canvi si un diu sí, se suposa que està lúcid/a...
    Bon vespre, Laura.

    ResponElimina
  5. Només sí és sí, tens tota la raó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un silenci, no és un sí, un silenci pot ser moltes coses, massa coses per considerar-lo un sí.

      Elimina