dimarts, 12 de juny del 2012

L'ou com balla

Fa dues entrades hi ha una foto  del pati de l'Arxiu
 Històric de Barcelona en seu  aspecte diari,
 avui i aquí va  de festa.
(Compareu foto del mateix pati)
Aquest cap de setmana hem baixat a la capital. Coincidint amb la festivitat del Corpus els patis i jardins dels voltants de la Catedral obrien les portes oferint una de les tradicions més singulars i populars d'aquesta festa: l'ou com balla. Sobre aquesta tradició, senzilla i misteriosa, els estudiosos encara no han acabat de determinar els origens ni el significat.
Ou ballant al Claustre
 de la Catedral
 
 
 
Per alguns és la metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu i per altres és un simple joc d'entreteniment propi de l'edat mitjana. Sigui com sigui i recuperant la tradició els brotlladors de claustres, patis i jardins es guarneixen per l'ocasió amb motius florals i cireres i ofereixen al visitant simpàtiques mostres de primavera joiosa.


Barcelona és avui l'únic lloc
del món on es fa ballar l'ou.

5 comentaris:

  1. Jo ja fa uns quants anys que me'l perdo, l'ou com balla! :)

    Però l'havia anat a veure tants cops!

    És una tradició curiosa i bonica!

    ResponElimina
  2. Vols creure que no l'he vist mai al natural? Almenys que recordi. Hi hauré de posar remei. No conec massa la tradició, però és curiosa. Com també curiosa la comparativa entre el mateix brollador aquest dia i un altre dia qualsevol!

    ResponElimina
  3. He sentit parlar d'eixos ous ballarins, però clar, no els he vist en directe i no crec que ho faça mai, però no puc afirmar-ho. Què sé jo on estaré els Corpus següents de la meua existència?
    Quan tenia 15 anys el vaig passar hospitalitzat a la ciutat de València amb un pneumotòrax espontani i una pericarditis afegida, i recorde com totes les campanes voltejaven en el cap i casal, i no m'ho esperava això una setmana abans... Després, durant molts anys, he tocat la dolçaina en les processons del Corpus per a que la Moma ballara (en València és la Moma la que fa la dansa), i ara, bàsicament ni sé en quina data cau aquesta festa. Bé, pot ser algun any estiga a Barcelona contemplant els ous ballar.

    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Ostres doncs no en sabia res d'aquesta festa...sempre aprenem coses noves

    ResponElimina