dissabte, 28 d’abril del 2012

Al dia amb la cultura!



Admiro a tots els qui llegiu tant i que podeu anar al ritme de tot el que va sortint. Jo vaig una mica al ritme en la compra però la lectura es va postergant i tinc piles de llibres per tot arreu embolicats amb la cel·lofana. I com que hi ha moltes coses que trobo interessants, en tinc de tots els estils i se’m va acumulant la feina.
I  el que em passa es que s’acaba el furor i jo encara el tinc les novetats per estrenar i llavors ja no corre pressa. I això em dona una sensació d’estar, molt al meu pesar, fora d’ona.
De tot això en vaig ser molt conscient quan escrivia el meu darrer post. Aquell llibre feia moooolt temps que l’havia comprat i no havia trobat el moment. I malgrat tot he de dir que la lectura en el fons és atemporal perquè si el llibre és bo el disfrutes quan el llegeixes, sigui quan sigui, i en tot cas no depèn del moment sinó més aviat del TEU moment, que aquest si pot determinar que la lectura sigui més lluïda o menys.
Això em fa pensar en la gent que viu totalment al marge dels moviments culturals en general i no tenen ni idea de les novetats literàries. Viuen en un món acultural. No saben tampoc quines obres es fan al teatre de la ciutat, potser si que coneixen les novetats cinematogràfiques perquè sempre ha estat un coneixement més popular, però en qüestió de llibres res de res. Ara, això si, al moble del menjador l’enciclopèdia més gran que el comercial de qualsevol editorial els va saber encolomar,  per donar imatge. Com si els llibres a l’estanteria t’infonguessin el coneixement.
Bé doncs, m’autodisculpo i m’autoperdono de no estar tant in com voldria, i em consola allò de que piano, piano si va lontano.

9 comentaris:

  1. Jo estic totalment d'acord que la lectura és intemporal. No hi ha cap necessitat d'estar al dia.

    L'important és llegir i gaudir i si pot ser (aquí als blogs ho tenim fàcil) compartir.

    A mi em passa que a vegades els llibres que acaben de sortir te'ls vas trobant per tot arreu i et fan venir la pressa... i potser es colen de la pila que tenia programada... no hi fa res, igualment llegir amb plaer és més important que l'ordre d'arribada.

    ResponElimina
  2. Et diré més, hi ha novetats que és insuportable llegir quan surten. Algunes no vull ni tinc ganes de posposar-les, però hi ha bombes editorials que omplen transports públics i platges. No suporto que un lector ocasional em comenti aquest gran èxit i s'exclami si encara no l'he llegit. Precisament, m'espero a que totes aquestes sangoneres acabin i el fenomen s'esvaeixi una mica. Hi ha pocs llibres nous que acabin a casa, no hi ha pressa, perquè si el llibre és bo, tant és quan el llegeixis. A més, molts cops comprovem que aquell llibre que venien amb tant bombo i plateret, no és per tant, només un best seller per captar les masses. Però és el que té llegir un llibre a l'any, tot el que llegeixes et sembla una meravella. Si en llegeixes per sobre de 20, ja pots tenir una mica més de criteri.

    Així que calma, ets lectora, i estàs al cas del teatre també, cosa que jo no puc dir, per exemple, ningú no et posa pressa i la pressió només te la poses tu. No cal que t'expliqui com està la meva lleixa de pendents, també sóc comprador compulsiu, i després no hi ha prou temps! Però anar fent, anar fent...

    ResponElimina
  3. Totalment d'acord, llegir és trobar aquella estona de calma, justament sense córrer i assaborir el moment.
    I què si no estem al dia???
    A més, no cal anar al ritme de les novetats ni amb la compra, que és una ruïna, que per això tenim les biblioteques ;)

    ResponElimina
  4. Carme: Em consola saber que no només em passa a mi.
    Dissortat: Tens raó, però jo sempre vaig forçant la marxa. N'he d'aprendre a frenar.
    Xexu: Jo abans em negava a ser del ramat i no comprava aquests bombazos fruits del marketing, però després vaig aprendre que n'hi ha que es fan bombazos pq realment són bons i en llegueixo els que puc quan puc. Tu creus que el criteri depend de la quantitat de llibres que llegeixes?
    Casa Massa: Noia sempre escombrant cap a casa (em refereixo a això de les biblioteques)jeje. A més tu ja has ben incorporat un altre ritme...enveja fas!

    ResponElimina
  5. A mi em passa al revés. Sospito operacions fosques de màrqueting quan un llibre és massa popular. Llavors segur que no me'l compro. Haig de deixar que el temps passi i si, malgrat l'èxit, me'l llegeixo i detecto que és mala literatura, el deixo i el condemno a la foguera per molt de moda que estigui.
    Els clàssic s'aguanten, els contemporanis està per veure si podran.

    Al meu parer, estar al lloro de les darreres novetats literàries no és sempre qüestió de bon gust ni de cultura.
    ;)

    ResponElimina
  6. No no, no pas de la quantitat, només faltaria. A més, la qualitat també és molt subjectiva. El que vull dir és que un lector habitual sempre té un llibre entre mans, encadena un rere l'altre, i llegirà més o menys en funció del temps que tingui, fins i tot de les ganes, però sol venir de gust. Trobaràs llibres bons i llibres dolents, però seran els que has anat triant per algun motiu.

    En canvi, hi ha gent que només llegeix aquests súper ventes, i els sol trobar molt bons, perquè no poden comparar amb massa res. Si són súper ventes és perquè són addictius i es llegeixen bé, la trama és atractiva, és lògic que agradin i atrapin. Però quan pots comparar amb altres llibres no tan populars és quan dius que per passar l'estona molt bé, però poca cosa.

    Espero haver-me explicat...

    ResponElimina
  7. Violette: El bon gust, apart de ser força subjectiu, no té res a veure en estar o no al lloro de les novetats ni amb la cultura. Però cultura i actualitat si que es donen la mà, no fotem!
    Xexu:T'has explicat perfectament (as usual);).

    ResponElimina